RSS

Hankkeen aikana englannin opetukseen vakiintuneita käytäntöjä

06 Tam

1. PLE tuntityöskentelyssä

Opiskelijoita kannustetaan tuomaan omia laitteitaan oppitunneille ja heitä opastetaan erilaisiin työtapoihin. Opettaja antaa vaihtoehtoja opetettavien asioiden työstämiseen ja selittää niiden hyödyt. Opiskelija valitsee itselleen tehokkaimmat tai mieluisimmat vaihtoehdot ja työskentelee itsenäisesti joko yksin, parin kanssa tai ryhmässä.

Useimpien kurssien aikana pyritään toteuttamaan itsenäisen työskentelyn viikko, jonka aikana opiskelija saa itse valita annetuista tehtävistä haluamansa ja toteuttaa ne omalla tavallaan. Opiskelija on tällöin itse vastuussa omasta ajankäytöstään ja esimerkiksi antaa itse itselleen kotitehtävät. Opiskelija kirjaa tehtävät ja ajankäytön opiskelupäiväkirjaan ja arvioi itse omaa suoritustaan.

2. Yksin työskentelystä pari- tai ryhmätyöskentelyyn

Mahdollisuuksien mukaan pulpetteja on pyritty sijoittelemaan siten, että opiskelijat voivat luontevasti tehdä yhteistyötä. Opiskelijat istuvat esim. pitkissä pöydissä toisiaan vastapäätä tai neljän hengen ryppäissä.Tehtävänannoissa käytetään runsaasti pari- ja ryhmätöitä.

Haasteena tässä työtavassa on keskittymisen herpaantuminen, tällöin työskentelyn vaiheet on ohjeistettava tarkasti ja annettava aikarajat työn valmiiksi saattamiseksi. Lisäksi opettajan tuki ja valvonta työskentelyn aikana on tärkeää.

Pari- tai ryhmäkokeiden kokeilua jatketaan. Heikosti englantia osaavien valvottu pienryhmäkoe on osoittautunut tehokkaaksi kurssin uusintakokeissa. Ryhmäkokeiden käyttö laajemmin vaatii vielä kehittelyä ja eriytystä. Lisäksi suuret ryhmäkoot ja tilajärjestelyt vaikeuttavat niiden toteuttamista.

3. TVT pysyvästi opetuksen osaksi

Kaikkiin kursseihin on luotu Moodle-pohja, jolta löytyy kurssin keskeisten asioiden kertausmateriaalia ja linkkejä. Kurssin aikana hyödynnetään opiskelijoiden kännyköiden suomia mahdollisuuksia, mm. Socrativen ja Quizletin käytössä.

Tulevaisuudessa, kun opiskelijat alkavat tuoda muitakin laitteita oppitunnille, voidaan TVT:tä hyödyntää laajemminkin. Mm. yhteiskirjoittaminen otetaan vakiintuneeksi työtavaksi, kunhan tarvittavia laitteita on mukana tarpeeksi. Nyt työtapa on kaatunut laitteiden puutteeseen tai kännyköiden soveltumattomuuteen esim. googlen Driven käyttöön.

4. Vertaisoppiminen

Osa kurssin pakollisista töistä tehdään julkisille alustoille verkkoon. Esim. englannin 2. kurssissa opiskelijat äänittävät puheensa Audioboohon ja englannin 5. kurssissa opiskelijat kirjoittavat kaksi pidempää kirjoitustehtävää blogiin, jolloin he voivat kuunnella tai lukea toistensa suorituksia ja ottaa niistä mallia. Kommentointitehtävät ohjaavat heitä myös rakentavan palautteen antamiseen. Vertailemalla toistensa töitä, he saavat myös realistisemman kuvan omasta taitotasostaan muihin nähden.

Verkkoon toisten nähtäville ladatut tehtävät myös useimmiten tehdään huolellisemmin ja niitä työstettäessä kielenhuoltotyökalujen käyttöä (esim. spell check, grammar check, sanakirjat) tulee harjoiteltua ja niiden avulla kielen rakenteista opitaan taas uutta.

5. Oman oppimisen seuranta ja arviointi: Folder

Opiskelijoille jaetaan kurssin alussa taitettu A3, johon on tulostettu valmiiksi sanakokeiden paikat sekä itsenäisen työn viikon itsearviointilomake. Kurssista riippuen, siihen on tulostettu muitakin kurssin tehtäviin liittyviä vastauskohtia, esim. tilaa käännöslauseille tai muistiinpanoille.

Folderin tarkoitus on antaa opiskelijalle kokonaisvaltaisempi kuva omasta edistymisestään ja työskentelystään kurssin aikana. Kurssin loputtua opettaja kerää folderit ja arvioi niiden sisällön. Itse tehtävien lisäksi folderissa arvioidaan opiskelijan kykyä arvioida ja analysoida omaa suoritustaan. Huolellisesti täytetty folder vaikuttaa arvosanaan positiivisesti kun taas huitaistu tai puoliksi tyhjä folder vaikuttaa arvosanaan alentavasti.

6. Opettajien välinen yhteistyö ja jakaminen

Opettajat suunnittelevat osia kurssista yhdessä ja jakavat toisilleen materiaalia esim. Googe Driven tai Dropboxin kautta.Tällä hetkellä Google Drivea käytetään materiaalin yhteismuokkaukseen ja Dropboxia valmiiden tuotteiden jakamiseen.

Myös käytettävät verkkoalustat jaetaan: Samaan blogiin kirjoittavat useamman opettajan ryhmät ja samaa Moodlekurssia käyttävät useat opettajat. Näin työaikaa säästyy, kun kaikkea ei tarvitse tehdä alusta asti yksin ja toisaalta materiaalin parastaminen on helpompaa ja hyödyttää kaikkia osapuolia. Vertaisoppimista tapahtuu sekä opiskelijoiden että opettajien välillä.

Yhteisalustojen kautta myös koulujen välinen tai jopa kansainvälinen yhteistyö on huomattavasti helpompaa ja yhteistyötä voi tehdä projektiluontoisesti esim. pelkän blogitehtävän verran.

Mainokset
 

Avainsanat: , , , , ,

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

 
%d bloggers like this: